Salaš Krajinka Ružomberok - Liptov, ovčí syr údený, korbáčiky, bryndza, oštiepok, žinčica
Salaš Foto Výrobky Fórum Kontakt Salaš Krajinka Ružomberok - Liptov, ovčí syr údený, korbáčiky, bryndza, oštiepok, žinčica
Salaš Krajinka Ružomberok - Liptov, ovčí syr údený, korbáčiky, bryndza, oštiepok, žinčica
SK
Salaš Krajinka Ružomberok - Liptov, ovčí syr údený, korbáčiky, bryndza, oštiepok, žinčica Salaš Krajinka Ružomberok - Liptov, ovčí syr údený, korbáčiky, bryndza, oštiepok, žinčica Salaš Krajinka Ružomberok - Liptov, ovčí syr údený, korbáčiky, bryndza, oštiepok, žinčica Salaš Krajinka Ružomberok - Liptov, ovčí syr údený, korbáčiky, bryndza, oštiepok, žinčica Salaš Krajinka Ružomberok - Liptov, ovčí syr údený, korbáčiky, bryndza, oštiepok, žinčica Salaš Krajinka Ružomberok - Liptov, ovčí syr údený, korbáčiky, bryndza, oštiepok, žinčica Salaš Krajinka Ružomberok - Liptov, ovčí syr údený, korbáčiky, bryndza, oštiepok, žinčica
Salaš

Čerstvý ovčí syr, bryndza, oštiepky, nite, žinčica, maslo...

...a to všetko vyrábane na tradičnom liptovskom salaši.

Príďte a zažijete atmosféru salaša nedzi 300 ovečkami!

V čarovnom prostredí Liptovskej kotliny môžete prežiť priam salašnícku idylu. Na kraji lesa, otočený smerom k zelneným lúkam s osamelými smrekmi, stoji drevený salaš akoby prenesený z obrázkov maliara Jána Halu, nadšeného obdivovateľa liptovskej krajiny.

Zvonce huňatých oviec pasúcich sa naokolo dotvárajú pokojnú salašnícku atmosféru. Zo salaša sa nesie vôňa syrových jedál až na priedomie.

Na našich výrobkoch z ovčieho mlieka si môžete pochutnávať vonku pri robustných drevených stoloch pred salašom.


Tradícia

Ku koloritu horskej krajiny Slovenska tradične a neodmysliteľne patria čriedy oviec pasúce sa na horských lúkach - poľanách. Ovce sa v horských oblastiach Slovenska, predovšetkým na Liptove a Orave, začali chovať a rozširovať už od stredoveku.

Celé leto trávili pastieri spolu s čriedami vysoko v horách - na salašoch uprostred voňavých lúk. Žili v drevených domcoch - kolibách, v blízkosti ktorých stavali ohrady pre ovce - košiare. Koliba spolu s košiarom predstavovala salaš. Hlavne slovo na salaši mal bača.

S valachmi prišlo na Slovensko aj salašníctvo - prastarý spôsob chovu oviec pre mlieko, výrobu syra, bryndze a žinčice. Na Orave a Liptove sa salašníctvo najviac rozšírilo v 16. a 17. storočí, kedy boli liptovské i oravské hole posiate stovkami veľkých salašov a tisíckami oviec a dobytka. Významným strediskom syrárstva bol Liptov a liptovská bryndza bola už v 18. storočí známa aj za hranicami Uhorska. Tu sa vyrábal chutný syr z ovčieho mlieka, bryndza a lahodný nápoj žinčica.

Mimochodom, slova ako bryndza, fujara, koliba, čutora - sú rumunského pôvodu. Naopak, slovo salaš pochádza z maďarčiny a slovo geleta - číže drevená nádoba, v ktorej sa bryndza uskladňovala a prepravovala, je prebraté z nemčiny. Slova bača, poľana, vatra sú čisto slovenské.

Špecifické pochúťky z ovčieho mlieka sa udržali v slovenskej kuchyni dodnes. Bryndzové halušky sa stali slovenským národným jedlom. Bryndza patri medzi mäkké syry a vyrába sa z plnotučného mlieka. Znalci vedia, že najlepšia je bryndza májová. V 18. a 19. storočí bryndza z Liptova plnená v pekných drevených geletách vyrábaných v Ľupči putovala po pltiach dolu Váhom až do Serede a odtiaľ ju vozili labužníckym odberateľom až do Viedne. Liptovskú bryndzu obľubovali aj členovia cisárskej rodiny. Dnes si bryndza rovnako ako údené čí parené ovčie syry a jedlá z nich získavajú stále väčšiu priazeň spotrebiteľov.

Najlepšie však pochúťky z ovčieho mlieka chutia v prostredí, kde vznikli - na salaši. Pravda, dnes už ich na Slovensku nie je toľko ako pred dvoma-troma storočiami, ale napriek tomu môžete nájsť miesta, ktoré vám staré ovčiarske a salašnícke tradície pripomenú.
frage / internetové aplikácie frage / internetové aplikácie